madeleinescockerspanielsida.se – Allt om Cocker spaniel!

Vilka är rasens användningsområden?

En Cocker spaniel är en allsidig hundras. Den är väldigt aktiv och för den som håller på med många olika sysslor är rasen optimal då hunden kan lära sig extremt många aktiviteter.

Agility

Det är inte ovanligt att Cocker spaniel används inom agility tack vare att de är så pass lättlärda. Inom agility ska man ta sig igenom en hinderbana tillsammans med sin hund. Det gäller att samarbetet mellan förare och hund är perfekt för att man ska ta sig genom alla hinder. På banan finns nämligen både hopphinder, balanshinder och tunnlar att ta sig igenom, liksom slalom och längdhinder.

Jakt

Genom historien har Cocker spanieln används till jakt. Även i dag används den som stötande hund, apporterande hund, vattenhund i samband med jakt. I Sverige är den dock inte fullt lika vanlig. Spanieln kan lära sig att både få fram djur, men även att hämta mindre sådana. Främst fåglar som ramlat på ängar eller i vatten hämtar hunden.

Hundutställning

Cocker spaniel är också en hund som är vanlig på hundutställningar. Man kan både ställa ut för att det är roligt, samt för att ge sin hund ett högre värde. Många uppfödare av Cocker spaniel väljer också att ställa ut hundarna för att valparna ska kunna säljas dyrare. Ju bättre hundarna uppfyller rasstandarden, desto mer pengar är hunden i regel värd.

Sällskap

En Cocker spaniel är även en väldigt bra sällskapshund som är sin ägare trogen. Spanieln följer gärna med på olika upptåg eller äventyr och den är väldigt social av sig. En Cocker spaniel blir i regel omkring 12 år gammal och det betyder att man kan ha glädje av dess sällskap under flera år. Eftersom en Cocker spaniel är så pass energisk är den också en väldigt bra träningskompis. Den kan följa med på både springturer, cykelturer och ridturer. Det är dock bra att tänka på att en spanielvalp inte bör tränas allt för hårt innan den vuxit färdigt.

Lydnadstävling

Det fungerar också utmärkt att tävla i lydnad med en Cocker spaniel. Spanieln är lättlärd och man kan få den att lära sig flera olika kommandon. Just inom lydnad handlar det om att visa hur lyhörd hunden är inför sin förare. Kan den sitta stilla tills föraren säger något annat?