madeleinescockerspanielsida.se – Allt om Cocker spaniel!

Vad kännetecknar Cocker spanieln?

Redan innan man skaffar en Cocker spaniel kan det vara klokt att läsa på om rasen. Att bara skaffa en hund utan att ha koll på något om den är att ta en stor risk. När man väl skaffat hunden kan man inte bara ångra sig. Det finns inget öppet köp på valpar. Men vad kännetecknar egentligen en Cocker spaniel?

Hundens päls

En Cocker spaniel har en slät och närmast silkesaktig päls. Hundens öron har lång och lockig päls. Rasen fäller dock relativt lite jämför med många andra hundraser. Redan när rasen är liten valp är pälsen rejält fluffig. När det gäller Cocker spaniel är valpens päls känslig, och den måste mogna. Man kan alltså inte ge sig på att trimma den med en gång.

Pälsvården

En Cocker spaniel kräver en del pälsvård. När spanieln är fullpälsad bör den badas en gång varannan vecka och dessutom ska pälsens tovor redas ut varje dag. Med jämna mellanrum måste man också trimma hunden. Det brukar räcka med att göra det varannan månad. Oftare än så måste man trimma hundens tassar och öronen. Även hundens klor måste klippas.

Utseende

En Cocker spaniel ska vara av medelstor storlek och den ska se glad ut. Ansiktsuttrycket är milt och rasen kännetecknas i regel av en svans som aldrig slutar vifta. Sett till färg kan Cocker spanieln vara enfärgad eller flerfärgad. Den kan variera stort i färg och det finns både vita, bruna, svarta, rödbruna och gråa Cocker spaniel. När det gäller rasens steg är det i regel ivrigt.

Rasens storlek

Som sagt är en Cocker spaniel medelstor. Hanarna är i regel mellan 39-41 cm i mankhöjd medan en tik är något mindre, cirka 38-39 cm. Man kan alltså räkna med att hunden är ungefär 50 cm hög när huvudet också räknas in. Hunden väger mellan 13-15 kilo. Det här kan alltså vara en bra hundras om man inte bor jättestort, men man trots allt inte vill ha en liten hund som en chihuahua.

Temperament

De flesta Cocker spaniel är öppna och framåt. Men trots sitt söta utseende behöver de en fast hand. Hunden kan lätt lära sig att utnyttja sin ägare om denne inte sätter stopp. Om spanieln en gång får mat när den tigger sätter den snabbt tiggandet i system. När man ska lära sin Cocker spaniel krävs det att man har en bestämd ton. Man får inte falla till föga för hundens söta ögon utan är det träning så är det. Hunden har också ett väldigt energiskt temperament och det kan vara klokt att tänka på innan man skaffar hunden. Överlag är Cocker spanieln ingen hund som bara vill ligga på soffan dag ut och dag in utan den vill röra på sig.