madeleinescockerspanielsida.se – Allt om Cocker spaniel!

Vanliga åkommor

Det är inte alla sjukdomar hos hunden som måste vara allvarliga. Det finns också en hel del åkommor som är lätta att behandla. Här tar vi upp några av de åkommor som är vanligast hos Cocker spanieln.

Loppor och skabb

Eftersom spanieln har en del päls är det inte helt lätt att upptäcka saker som loppor och rävskabb men i regel ser man att hunden kliar sig ovanligt mycket. Det är dock enkelt att behandla åkommorna. Man köper bara en spot on lösning som droppas i hundens nacke. Lösningen är receptfri.

Öronbekymmer

Cocker spanieln har långa öron med mycket päls. Det gör att öronen lätt drabbas av klåda, smuts kan fastna där och mycket annat. Man kan underlätta för hunden genom att ta bort päls från hundens hörselgång samt genom att torka ur öronen. Särskilt viktigt är det när hunden har badat. Fukt som blir liggande i öronen är inte bra för hunden.

Pälsrelaterade problem

Hunden kan också drabbas av pälsrelaterade problem som mjäll, tovig päls och liknande. Genom att använda en kam som tar bort underull, samt genom att borsta hunden varje dag minskar man risken att problem uppstår. Får hunden mycket mjäll finns det också schampon och lösningar på apoteket som återfuktar bra.