madeleinescockerspanielsida.se – Allt om Cocker spaniel!

Att föda upp Cocker spaniel

Cocker spaniel är en hundras som är populär att föda upp. Det beror på att rasen överlag är väldigt populär då den är så passa allsidig. Men hur är det att ha en hunduppfödning?

Krav för att starta en uppfödning

När du ska börja föda upp Cocker spaniel måste du ha en lämplig plats att ha uppfödningen på. Lokalen ska vara hygienisk och lagom stor. Det finns också en del andra krav. Du får till exempel inte ha djurförbud, och dessutom måste du kunna avsätta den tid uppfödningen kräver.

Vad måste man kunna?

Du måste ha koll på skötsel av hunden när du har en uppfödning. En Cocker spaniel kräver till exempel pälsvård och den måste man som hunduppfödare känna till. Man behöver också ha koll på ekonomi, hundens hälsa och mycket annat. Du kan läsa mer hos Jordbruksverket och ofta ordnas också kurser hos Svenska Kennelklubben för blivande hunduppfödare.

Hitta rätt hundar att avla på

Inom en hunduppfödning måste man också ha rätt hundar att avla på. Det är viktigt att hundarna har ett bra lynne, de ska inte ha några sjukdomar som kan gå i arv och hundarna ska må bra. Det är inget krav att man både har en tik och en hanhund även om det kan underlätta.

Kostnader för uppfödningen

Att ha en uppfödning kostar en hel del pengar. Hundarna ska försäkras, ha foder och veterinärkostnader ska betalas. Man får räkna med att i alla fall lägga ut ett par tusen kronor i månaden på sin uppfödning, men kostnaden kan såklart bli både högre och lägre.